FK Radnički Zrenjanin

FK Radnički Zrenjanin je srpski fudbalski klub iz Zrenjanina. Trenutno se takmiči u Srpskoj ligi Vojvodina, trećem takmičarskom nivou srpskog fudbala. Klub je osnovan 1919. godine, a domaće utakmice igra na stadionu kraj Skrobare.

Klub u sezoni 2014/15. osvojio 1. mesto u PFL Zrenjanin u plasirao se u Banatsku zonu. U sezoni 2015/16. klub je nastavio napredovanje osvojivši 1. mesto u Banatskoj zoni, i tako se plasirao u Srpsku ligu Vojvodina.

Klub je osnovan 11. maja 1919. godine od strane radničkih društava u Velikom Bečkereku. Prvo je nastupao pod imenom Vašaš, zatim Slavija i onda Radnički.

Zoran Tošić

Krajem juna 2017. tadašnji reprezentativac Srbije i rođeni Zrenjaninac[3] Zoran Bambi Tošić je posle dužih pregovora odlučio da preuzme Fudbalski klub Radnički, klub u kome je i sam ponikao.

Ovakav rasplet nije došao slučajno, jer je Akademija Bambi dve i po godine ranije potpisala sporazum o saradnji sa Radničkim, gde su njihovi igrači sa navršenih 12 godina registrovani za mlađe kategorije u ovom klubu. Kako se tada stvorila šansa da i seniorski kadar preuzme Zoran Tošić, on je oberučke prihvatio ovu ponudu da finansijski pomogne klub.

Zoran Tošić i lokalna samouprava su ušli u ovaj projekat kao partneri. Lokalna samouprava je dala obećanje da će pomagati klub koliko je i do sada pomagala. Kroz raspodelu budžetskih sredstava će servisirati troškove oko takmičenja i troškove oko kluba, dok će Zoran biti zadužen za ostalo, a to su plate igrača, trenera i svi ostali troškovi. Veliku ulogu, pored Bambija, preuzeo je i njegov rođeni brat Darko Tošić.

 

„ Želimo da promenimo svest ljudi o tome kako se klubovi u Srbiji odnose prema igračima. Imamo situaciju da superligaški klubovi, sa velikim budžetima i dugom tradicijom, duguju igračima. Mi ćemo pokušati da to promenimo. Želimo da sve obaveze koje dogovorimo sa igračima ispoštujemo. Igrač treba da između prvog i petog meseca dobije svoju platu, da ne razmišlja o tome da li je neko prebacio pare… Dogovorićemo realne plate, dakle samo ono što možemo da ispoštujemo. Krajnji cilj je da Radnički dovedemo na staze slave, na kojima je nekada bio Proleter ”
– zaključio je Darko Tošić.

350 +

Total Matches

25 +

TOTAL TRAINERS

95 +

TOTAL PLAYERS

26 +

TOTAL AWARDS